Orta Doğu Teknik Üniversitesi Personeli

Türk Halk Müziği Korosu

Topluluğun adı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Halk Müziği Personel Korosudur. Koro adının kısaltması thmkoro'dur. Koronun adresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsü   Ankaradır.

Topluluğun Merkezi: Orta Doğu Teknik Üniversitesindedir, şubesi yoktur ve ODTÜ Genel Sekreterliğine bağlıdır.

Türkiyedeki kültürel ve geleneksel mirasın, temelde geleneksel halk müziğinin canlanmasını ve farklı gruplara ulaştırılmasını sağlamaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampus içi çalışanlarından öğrencilerinden mezun ve emeklilerinden ayrıca bunların eş ve yakınlarından oluşan üyelerin bu çevrede sanatla da birlikteliğini kurarak sürecin bireysel ve toplumsal gelişmeye olan etkisi konusunda farkındalığını arttırmaktır.
Koro üyelerinin bu koroda görev alarak, bilgi yetenek ve ilgileri ölçüsünde hem sanatsal ve bireysel anlamda yetenek ve becerilerinin farkına varmalarını, hem de bir araya geldikleri diğer üyelerle birlikte çalışarak sosyal anlamda gelişimlerini de sağlayacak ortam yaratılmasını sağlamaktır.
Belirtilen amaçlar doğrultusunda gösteriler düzenlemek ve bu alanda faaliyet gösteren diğer kuruluşlar ve öğrenci topluluklarıyla beraber üniversite bünyesinde ortak çalışmalar yapmaktır.
Bu çerçevede çok kültürlüğü esas alarak din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin bilimsel çalışmalar, araştırmalar, projeler yapan diğer kişi ve kuruluşlarla sosyal iletişimi ve işbirliği sağlamaktır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampus içinde çalışan okuyan herkes üye olma hakkına sahiptir.
Üyeliği kabul edilen aday üyeler Üye Kayıt Defterine sıra numarasıyla kaydedilir ve üye kimlik kartı düzenlenir.

  • Üye Kabul  İşlemleri :
  1. iki vesikalık fotoğrafla birlikte üyelik başvuru formunu doldurduktan sonra Yönetim Kurulu’nun onayı ile üyeliğe hak kazanırlar.
  2. Üyeliği onaylanana kadar adaylar, aday üye olarak çalışmalara katılabilirler ancak seçme ve seçilme hakları bulunmaz.
  3. Yönetim Kurulu, üyelik başvurularını en geç otuz gün içinde sonuçlandırmak zorundadır.
  4. Yönetim Kurulu üye olmak isteyen kişi yada kişilerle ilgili olarak; bilgi alma, soru sorma ve üyeliği kabul etmeme hakına sahiptir.
  • Üyelik Statüsü
  • Topluluğun Asıl Üye, Aday Üye ve Fahri Üye olmak üzere üç grup üyesi vardır

    1. Asıl Üye:Üyeliğinin kabul edildiği dönemden itibaren, topluluğun ilke ve amaçlarına uygun olarak hareket eden üyedir. Asıl üyeliğinin geçerli olduğu dönem sonu Genel Kurulunda seçme ve seçilme hakkına sahip olabilir. Koro çalışmalarında gerekli durumlarda etkin görev alabilir. Asıl üyeler dönem içerisinde geçerli mazeretleri nedeniyle (sağlık, görevlendirme vb gibi) belli bir süre çalışmalara devam edemeyecekse, bu durumu Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Dönem sonunda seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi için asıl üyenin, toplam sürenin 1/3 kadar çalışmalara katılmış olması üyelik sorumluluklarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Aksi durumda asıl üyelikleri düşer. Geçerli Mazeretleri sebebiyle çalışmalara katılmayan üyelerin sorumlulukları devam etmektedir. Çalışmaya katılmamak sorumluluklardan kaçınmak için bir mazeret değildir.
    2. Aday Üye: Evraklarını eksizsiz bir şekilde teslim ettikten sonra başlar ve üyeliğinin kabul edilmesi ile sona erer. Aday üyeler Yönetim Kurulunun belirlediği alanlarda çalışabilirler.  Yönetim Kurulunun aldığı kararlar aday üyeleri de bağlar. Aday Üyeler, Genel Kurulda bulunabilirler, oy kullanma, seçme ve seçilme haklarına sahip olmayıp, görüş ve önerilerini Genel Kurulda sunabilirler. Topluluğun kültür ve sosyal aktivitelerinde bulunabilirler.
    3. Fahri Üye: Topluluğun kuruluşunda, devamlılığını sağlamasında ve ileriye gitmesinde önemli hizmetler vermiş, ancak aktif olarak koro faaliyet gösteremeyen üyedir. Fahri üyeleri, Genel Kurulda bulunabilirler, oy kullanma, seçme ve seçilme haklarına sahip olmayıp, görüş ve önerilerini Genel Kurulda sunabilirler. koronun kültür ve sosyal aktivitelerinde bulunabilirler.
    • Üyenin Hakları ve Sorumlulukları
    1. Faaliyetlere Katılma: Üyelerin ait oldukları üyelik statüsüne faaliyetlere ve yönetime katılma hakları vardır.
    2. Oy Hakkı: Yalnızca 1 yılını doldurmuş Asıl Üyelerin Genel Kurulunda bir (1) oy hakkı vardır. Asıl Üyeler Genel Kurulda seçme ve seçilme hakkına sahiptir.Üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır devredemez.
    3. Üyeler toplam üye sayısının onda iki (2/10) nin imzalı dilekçesi ile yönetimden gelir giderlerin veya yönetim kurulu kararlarını açıklamasını yada savunmasını isteme yetkisine sahiptir
    4. Üyenin Yükümlülükleri:
    5. Her üye, topluluğun amaç ve ilkelerine, Yönerge kurallarına uygun davranmak, üyelik koşullarını yerine getirmekle sorumlu olup, topluluğun uyumuna aykırı davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.
    6. Üyeler, her dönem yeniden belirlenen ve katılacaklarını belirttikleri çalışmalara aktif ve devamlı olarak katılmak zorundadırlar. Mazereti nedeniyle çalışmaya katılamayacak üye Yönetim Kurulunaa çalışma öncesinde bilgi vermekle sorumludur. Mazeretsiz olarak iki çalışmaya arka arkaya katılmayan üyeye koro Yönergesi kuralları uygulanır.
    7. Üyeler, Yönerge ve Genel Kurulu tarafından belirlenen üyelik sorumluluklarını yerine getirmekle, koronun temin etmiş olduğu her türlü malzemeye veya koro demirbaşlarına verdikleri zararı karşılamakla yükümlüdürler.
    8. Koroda herhangi bir üyeliği bulunmayan ya da üyelik yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler çalışmalara katılamaz ve koro gösterilerinde yer alamazlar. Ancak acil ve zorunlu durumlarda Yönetim Kurulunca uygun ve yeterli gördüğü kişi yada kişiler, Yönetim Kurulunun izni ve onayıyla gösterilere ve çalışmalara katılabilir. Ancak bu sayı ekibin onda birini (1/10) geçemez.
    9. Tüm koro üyeleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenen çalışma programı doğrultusunda çalışmalarına devam eder.

     

    • Üyelerle İletişim

    Toplantılar, çalışmalar, genel duyuru ve organizasyonlar konularında üyeler Yönetim Kurulu tarafından elektronik posta ve sosyal medya aracılığıyla bilgilendirilir. Üyeler, çalışma saatleri dışında, koroyla ilgili konularda, Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş iletişim sorumlusuna bilgi vererek topluluğa duyuru yapılmasını talep edebilir. Ancak, koroda gerilime ve yanlış anlaşılmalara yol açabilecek, hakaret içeren, uygunsuz ya da koroyla ilgisi olmayan elektronik postalar topluluk üyelerine dağıtılmaz.

    • Üyeliğin Sona Ermesi

    Koro üyelerinden herhangi birisinin yukarıda sayılan fiilleri işlemesi halinde ya da diğer üyelerden gelebilecek şikayet başvurusu üzerine Yönetim Kurulu konuyu inceleyerek karar bağlar.

    • Üyelikten Çıkma ve Çıkarılma
    1. Her üye, ayrılma isteğini yazılı olarak Yönetim Kuruluna bildirmek koşuluyla üyelikten ayrılabilir.
    2. Üyenin koro faaliyetlerini engelleyici, topluluğun iç Yönerge ve kurallarına ve genel yararına aykırı söz ve davranışlarda bulunması,
    3. Koro çalışmalarını ihmal ederek, aksatması veya kasıtlı olarak engellemesi,
    4. Yönetim Kuruluna bilgi vermeden ve geçerli mazereti olmaksızın, düzensiz ve izinsiz olarak çalışmalara katılmaması,
    5. Koro üyelerine ve çalıştırıcılarına karşı saygısızlıkta, onur kırıcı davranışta ve/veya hakarette bulunması, disiplinsizliğe ve uyumsuzluğa yol açması, koro hakkında söylentilere ve dedikodulara yol açması,
    6. Koro adına yönetim kurulundan izinsiz beyanat vermesi veya faaliyette bulunması,
    7. Koro demirbaş veya eşyalarına zarar vermesi, tazmin etmemesi ya da izinsiz kullanması. Üyelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi üyelikten çıkarılma nedenleridir.
    • Üyeliğin Kendiliğinden Sona Ermesi

    Aşağıdaki hallerde koro üyeliği kendiliğinden sona erer:

    1. Üyenin ölmesi,
    2. Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması ya da üyeliğe ilişkin yasal koşulların yitirilmesi,
    3. Üyelik sorumluluklarını yerine getirmemesi,
    4. Mazeret bildirmeksizin çalışmalara ard arda Üç(3) kez katılmama durumunda üyeliği kendiliğinden sona erer.

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Halk Müziği Personel korosu, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, ve Akademik Danışmanlık organlarından oluşur.

    • GENEL KURUL
    • Kuruluşu

    Genel Kurul en yetkili organdır. Kayıtlı üyelerinden oluşur. Genel Kurulda bütün üyeler bulunabilirler ancak seçme ve seçilme hakkına yalnızca asıl üyeler sahiptir.

    • Görev ve Yetkileri
    • Topluluk Yönergesini değiştirmek,
    • Genel Kurul’da raporları incelemek, değiştirerek kabul etmek ya da reddederek gerektiğinde soruşturma açmaya yetki vermek,
    • Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bütçeyi görüşüp, aynen veya değiştirerek kabul etmek,
    • Faaliyetleri ve çalışma konuları konusunda genel politikaları ve çerçeveyi belirlemek.
    • Genel Kurul Toplantıları
    • Olağan Toplantı: Genel Kurulu olağan toplantılarını iki yılda bir Mayıs ayında (Dönem Sonu) yapar. Seçimli Genel Kuruldur. Yeni yönetim organları ve üyeleri iki yıllığına seçilir. Yönetim Faaliyetleri değerlendirilir ve onaylanır. Olağan toplantı tarihi Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
    • Olağanüstü Toplantı: Genel Kurul, yönetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya topluluk asıl üyelerinin yarısından bir fazlasının yazılı başvurusu üzerine, Yönetim Kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağırılır.
    • Genel Kurul Programı
    • Toplantıya Çağrı

    Genel Kurul, Yönetim Kurulu tarafından elektronik posta ve sosyal medya aracılığıyla  Mayıs ayında (Dönem Sonu) toplantıya çağırılır.

    • Toplantı Yeri

    Genel Kurul toplantıları ODTÜ içinde yapılır. Ancak olağanüstü durumlarda ODTÜ dışında Genel Kurul Toplantısı yapılabilir.

    • Toplantı Yeter Sayısı

    Genel Kurul toplantısının gerçekleşebilmesi toplam asıl üye sayısının yarısından bir fazlasıdır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

    • Toplantının Yapılışı

    Genel Kurul toplantıları çağrıda yer alan gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurul toplantısına katılacak asıl üyeler, Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı salonuna girerler. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı ya da görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir Başkan ve bir de Yazman Başkanlık Divanına seçilir. Bu seçim, toplantıya katılanlar arasından önerilen kişilerin oy çokluğuyla yapılır.Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanlık Divanına aittir. Başkan ve Yazman toplantı tutanağını hazırlar ve birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna verilir.

    • Toplantı Gündemi

    Genel Kurulda yazılı gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin beşte birinin (1/5) önerileri de gündeme alınmak zorundadır.

    • Geçmiş Yönetim Kurulunun etkinliklerinin değerlendirilmesi
    • Yönetim Kurulu seçimi
    • Toplantıda Oy Verme ve Karar Alma Usulü

    Yönerge değişikliği ve fesih dışındaki kararlar, katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Hiçbir koro üyesi, koro ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz. Topluluk organlarının seçimi gizli oy ve açık tasnif usulü ile yapılır. Divan Başkanı ve Yazman, seçme ve seçilme hakkına sahiptirler ancak tartışmalar üzerine yorum yapamazlar.

     

    • Yönetim Kurulu:

    Yönetim Kurulu bir Başkan bir başkan yardımcısı(Koordinatör) ve bir muhasip üye ve 2 yönetim kurulu üyesinden oluşur ve 3 tanede yedek üye seçilir.
    Yönetim Kurulu, faaliyet planını gerçekleştirmek ve topluluğu amaçlarına ulaştırmak için her türlü karar ve yürütme yetkisine sahiptir organdır.
    Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi ikiyılda bir kez üyelerin katılımıyla gerçekleştirilir.
    Seçim liste usulüne göre yapılır ve en çok oyu alan liste iki yıl boyunca Yönetim Kurulu’nda sorumlu olarak görevlendirilirler.
    Yönetim kurulu kendi içerisindeki görev dağılımını seçildiği tarihten sonra yapılacağı ilk toplantıda belirler.
    Yönetim Kurlu içerisinde kararlar oy çoğunluğu esasına dayanarak alınır. Eşitlik durumunda ise son söz hakkı koro başkasına aittir.

    • Koruyu başkan temsil eder.
    • Başkan yardımcısı (Koordinatör) korola ilgili yazışmaları ve alınan kararları yazılı olarak dosyalar, Korodaki tüm birim ve çalışma gruplarını koordine eder. Başkan yokluğunda koroyu temsil eder. İhtiyaç olduğu hallerde yönetim kurulunun bilgisi dahilinde geçici olarak çalışma birimleri olurturabilir.
    • Muhasip üye bütçenin oluşturulmasında ve diğer tüm mali işlerden tsorumludur.

    İhtiyaç olduğu hallerde yönetim kurulunun bilgisi dahilinde geçici olarak çalışma birimleri olurturabilir.
    Yedek üyelerin oy kullanma hakkı yoktur, Yönetim Kurulu asil üyelerinde boşalma olduğu zaman yedek üyeler görevlendirilir.
    Yönetim Kurulu koro çalışmalarının daha düzgün ve verimli çalışabilmesi için gerektiğinde dışarıdan hizmet alabilir (Orkestra Şefi vb.)
    Her yönetim kurulu üyesi ilgi alanlarına göre istedikleri yada ihtiyaca göre koro birimlerinde görev alır ve görev aldığı birimde üyelerle o birimin çalışmalarını organize eder.
    Yönetim Kurulu mazeretsiz üç toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesinin yönetimkurulu üyelik feshedilir. Yedek üyelerden biri Yönetim Kurulu’nca seçilir.  Çeşitli sebeplerden dolayı Yönetim Kurulu üye sayısı 5 asil üyenin altına düşerse Yönetim Kurulu yenilenir.
    Yönetim Kurulu Organları
    - Başkan
    - Başkan Yardımcısı
    - Muhasip Üye
    - Yönetim Kurulu üyesi

    • Koro Şefi

    Koronun müzikal anlamda tek sorumlusu koro şefidir. Koro şefi, yönetim kurulu tarafından seçilir.

    • Akademik Danışman: Koro çalışmalarına yardımcı olmak ve yol göstermek amacıyla yönetim kurulu tarafından seçilir sorumlu öğretim üyesinin Yönetim Kuruluna katılmasıyla akademik danışmanlık oluşturulur.

    Akademik Danışman, Koronun çalışmalarında Yönetim Kuruluna danışmanlık yapar.

    • Proje ve Organizasyon (etkinlik) Birimi :

    Koro Yönetim Kurulu bünyesinde yürütülecek etkinlikler, Organizasyonlar ve çalışmaları takip eder; gezi piknik parti, tanışma toplantısı vb. Organizasyonlarda görev alır.

    Koronun konseptine uygun çalışmalar yapan diğer topluluk kişi ve kuruluşlarla yürütülebilecek çalışmalar üzerinde araştırmalar yapar ve koro çalışmalarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar.

    • Orkestra ve Repertuvar Birimi:

    Etkinliklere uygun repertuarlar oluşturulması ve uygulamasında orkestra şefine yardımcı olur,

    Konserlerle ilgili olarak konuk sanatçı, ağırlama, ikram ve lojistik olarak destek vermek ve organize etmek.

    • Muhasebe birimi :

    Koroyaait gelir ve gider tutulması,

    Koronun yıllık genel ihtiyaçlarını tespit edip, Yönetim Kuruluna sunmak,

    İlgili defterleri tutmak ve muhafaza etmek,

    Üç ayda bir düzenli olarak gelir gider durumunu paylaşmak

    • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türk Halk Müziği Personel korosu gönüllülük esasına göre çalışır. Belirlenmiş bir aidat ve ödentisi yoktur. İhtiyaçlar üyelerin gönüllü katılımları ile temin edilir.

    Yönetim Kurulu aşağıdaki defter ve kayıtları tutar:

    • Üye Kayıt Defteri: Koro üyelerinin kimlikleri, üyelik statüleri, koro giriş tarihleri deftere yazılır.
    • Koro Karar Defteri: Genel Kurul ve Yönetim Kurulunda alınan kararlar karar defterine tarih ve numara sırasıyla yazılır ve yapıştırılır üyelerce imzalanır.
    • Evrak Defteri: Gelen ve giden evraklar bu deftere tarih ve numara sırası ile yazılır.
    • Gelir ve Gider Defteri: Gelir ve gideri gösteren belgeler düzenli olarak tutulur.
    • Demirbaş Defteri: kullanım için edinilmiş demirbaşlar numaralandırılarak kaydedilir.
    • Yönerge değişikliği koro üyelerinin üçte birinin yazılı teklifi veya Yönetim Kurulunun önerisiyle ile genel kurulda görüşülür. Genel kurulunun dörtte üç olumlu oyu ile kabul edilir.
    • Bu Yönerge, Akademik Danışmanın imzasıyla iletildiği Üniversite Genel Sekreterlik Makamı tarafından yada uygun göreceği makam tarafından onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır.
    • Yönerge de belirtilmeyen konular yönetim kurulunca karara bağlanır.
    • Geçici madde:Yönergenin resmiyet kazanmasından sonraki ilk seçimli toplantıdan itibaren uygulanmaya başlar.